DVOREC   STATEMBERG   slike: Irena K.

Na kratko o dvorcu
         Dvorec Štatemberg (Statenberg) – 18. stoletje - Makole

   Ponekod omenjajo dvorec kot grad, kar pa je napačno, ker je nekoč v naselju Stari grad pri Makolah dejansko stal tudi grad Štatenberg, ki je sedaj že povsem razvaljen.
Dvorec je dal med letoma 1720-1740 italijanskemu arhitektu Camesiniju pozidati grof Dizma Attems, stari grad pri Makolah pa je prepustil uničenju. Camesini je oblikoval štiri krila okoli kvadratnega notranjega dvorišča, parkovne površine in vodnjak, ki pa ni ohranjen. Dvorec je še posebno znan po freskah in štukaturah v Viteški dvorani in elegantnih salonih, ki se nahajajo levo (pet salonov) in desno (Poročna dvorana in Galerija) od Viteške dvorane. V petih stranskih sobah so upodobljeni razni mitološki prizori, razvrščeni v osrednjih slikah in po štirih kartušah, tako da je skupno upodobljenih 25 prizorov. Baročne freske je naslikal Joannecky, ime mojstra, ki je naredil štukature, pa ni znano.
Leta 1809 je postal njegov lastnik Franc Ludovik Blagotišek pl. Kaiserfeld, sledili so mu Jožef pl. Kaiserfeld, Klavdij Ritter pl. Pittoni-Dannenfeld, Ferdinand knez Lobkowitz, potlej Žiga Conrad, dr. Pius pl. Buchau, po letu 1849 Gustav Konradi in drugi. Leta 1910 je del gradu pogorel. Med obema vojnama ga je posedoval Neumann iz Zagreba. Zdaj je v njem gostišče.
Pred dobrimi sto leti so dvorec označevali kot sodobno, dve nadstropji visoko stavbo, obdano z nasadi in parkom, z veliko, v dve nadstropji segajočo dvorano, 40 sobami, večjim številom kuhinj, lepo veliko kapelo z zakristijo, zapori, vozarnico, hlevi in prek 34m globokim vodnjakom.
V ljudskem izročilu se je ohranila malo znana zgodba, povezana z nastankom dvorca. Ko je bil grof Dizma Attems še deček, ga je nekoč ugrabila roparska tolpa, ki jo je vodila divja Špelka. Stari grof ga je s svojimi iskal, tolovaje pobil in končno Špeli otel otroka. Ko je Dizma odrasel, je odročni sivi grad zapustil in si zbral daleč proč, v ravnici ob Dravinji, prostor za svojo novo rezidenco.
Ogled gradu je možen posamezno ali v skupini a je voden le ob najavljeni skupini. Če ste sami, vam bo "grajska" gospa v gostišču za skromni prispevek zaupala ključ s katerim si boste lahko odprli vrata v viteško dvorano in sami ogledali vse, ogledu namenjene prostore. Velikšen del dvorca je za ogled zaprt, v njemu je menda tudi urejeno stanovanje. Med poletnim časom so na dvorcu zelo popularne poroke. V Štatenberg prihajajo na poroko tudi pari iz tujine, ki si svojo poroko obarvajo baročno ali drugače fantazijsko. "Grajska" gospa mi je zaupala, da so imeli v preteklem letu poroke skoraj vsako soboto.
Na dvorcu se pripravljajo obnove, ki so videti že zelo potrebne, ob njemu pa lahko naletimo še na nekoč razkošen angleški park z ribnikom in sprehajalnimi potmi.
  

vir podatkov: knjiga o gradovih - Ivan Stopar
nazaj   

© M. Hribar jul. 2010