GRAŠČINA  HRASTNIK - Villa de Seppi
Na kratko o graščini

   Leta 1892 je baronica Ema de Seppi pričela v Hrastniku z gradnjo razkošne graščine v stilu cesarskega gradu Miramar v Trstu, čeprav je preživela tu le štiri poletne mesece, ostalo pa v Trstu. Stavba je bila zgrajena leta 1894. Načrt zanjo je izdelel tržaški arhitekt Leonardo Fontenutti, zidal pa jo je tržaški stavbenik Anton Melan.
  Vila je dvonadstropna, pozidana na iregularnem tlorisu, opečna. Na zunanjščini je povdarjena s stolpom, z atlantom in balkonom, okrašena s cementno balustrsko ograjo. Nad prvotnim vhodom je grb kasnejših lastnikov.
 Oblika oken, stebrički na stolpu ... kažejo na neoromantični kastelni stil, saj se stavba naslanja na vzore srednjeveških dvorcev. Kot dekorativni motiv opazimo Davidovo zvezdo, kar potrjuje, da so bili lastniki tržaški židje. Notranjščina se odlikuje s kvalitetnim stopniščem, opremljenim s kovano ograjo ter reprezentančnimi prostori v pritličju. V nekaterih stranskih sobah so stropi dekorativno freskani. Veliko slavnostno sobo v pritličju je v lepem klasičnem slogu poslikal dunajski slikar Libecky, prijatelj baroničine nečakinje.
 Ema de Seppi je bila tudi glavno podpornica gradnje cerkve sv. Jakoba na Dolu.

vir podatkov: brošura: Zgodovina in kultura - občina Hrastnik


          nazaj   

© M. Hribar feb. 2008